Skip to content →

Mand tog kvælertag på ekskæreste i butik og satte ild til sin lejlighed

Der er nu faldet dom i sagen om en 37-årig mand, der i slutningen af sidste år udøvede vold på hans ekskæreste på hendes arbejdsplads samt begik brandstiftelse i hans egen lejlighed få uger efter.

Af Anders Lang Jensen

Han kommer gående ind med blikket stift rettet mod jorden og med bøjet nakke. To fængselsbetjente følger ham over på sin plads på hver side af ham. Dommeren træder ind, og salen rejser sig for at gøre klar til retssagen i Århus Byret.

En retssag hvor han, omtalt som K, er tiltalt for en række forhold. Vold med butiksvagt, legemsangreb på hans ekskæreste, R, samt at sætte ild til sin lejlighed efter de første hændelser. K har sammen med R en datter, som han den 6. november 2021 skulle passe. En række misforståelser mellem de to gjorde dog, at R afleverede datteren hos sin mor.

Det fik K til at møde op på ekskærestens arbejdsplads i Viby Centret for at finde frem til datteren, hvor han med det samme mødte en centervagt. K fik mast sig forbi og kom ind til ekskæresten i butikken – hun havde selv tilkaldt centervagten forinden, fordi hun følte sig utryg og havde set K udenfor for centrets hovedindgang.

Tiltalen går på, at 37-årige K har taget kvælertag på R inde i butikken med begge hænder, men K nægter sig skyldig i det forhold.

”Jeg blev kort inden dette tidspunkt opereret i venstre hånd. Jeg kunne slet ikke bruge den hånd, så det er utænkeligt, at jeg har brugt begge hænder,” siger han.

Det leder retssagen hen på overvågningsbilleder fra Viby Centret den dag. Videomaterialet inde fra butikken viser K jagte ekskæresten i butikken for til sidst at sidde over hende og presse sin vægt mod halsen.

Tydeligt berørt på sin plads på anklagebænken tager han et par dybe suk og kigger mod loftet med sammenpressede øjne. Da anklager har spolet frem og tilbage i overvågningsbillederne, er det tid til, at ekskæresten ankommer og skal afgive vidneforklaring. K forlader imidlertid salen efter R’s ønske.

Med røde øjne og vaklende skridt træder, ekskæresten, R, ind på stolen i midten – lige overfor dommeren og skråt for anklager og forsvarer. Med en rystende stemme og en klud for næsen svarer R på spørgsmålene og gør det klart:

”Han ligger med sin vægt ind over mig, og jeg kan ikke få vejret. Han slår mig i maven to gange og tager kvælertag – han prøver at kvæle mig,” siger hun, før stemmen knækker sammen, og hun må tage nogle sekunders pause fra mikrofonen.

Hun forklarer desuden, at hun i ugen op til konfrontationen havde fået aggressive beskeder fra K, og der har generelt været mange problemer i parrets aftaler om samværsaftaler om datteren.

Tunnelsyn og tændvæske

Nogle uger senere giver K en række besynderlige beskeder til folk omkring sig. Han skriver et brev til datteren, der indeholder latinske ordspil omkring døden – brevet afleverer han i ekskærestens lejlighed. Desuden skriver han en besked til hans egen terapeut med beskrivelsen, at han snart giver op.

Klokken 16.10 den 1. december 2021 bliver der meldt om brand i hans lejlighed, og K kan ikke svare på, om at står bag branden.

”Jeg kan intet huske derfra. Jeg får tunnelsyn og har en følelse af bare at ville væk,” siger han.

Én af de brandmænd, der blev tilkaldt K’s lejlighed i Århus den 1. december, sidder klar til at vidne i retten denne onsdag. Sammen med billedmateriale fra lejligheden gennemgår han tekniske undersøgelse af stedet, som indikerer, at et par underbukser er blevet overhældt med brandfarlig væske. Der bliver desuden fundet lightere inde i samme klædeskab, som ifølge indsatslederen er arnestedet for selve brandstiftelsen.

Kendt skyldig i to af anklagerne

Trods at K ikke vil bekræfte, om han står bag branden, bliver han kendt skyldig i dette forhold – altså at han har påsat branden. Han bliver desuden kendt skyldig i tiltale nummer to om vold mod hans ekskæreste inklusive kvælertag. Tiltale nummer 1 om vold mod centervagt bliver han frifundet for.

Straffen lyder på 9 måneders fængsel for de to forhold, hvoraf 6 måneder er ubetinget. Skyldig betaler desuden to tredjedele af sagens omkostninger.

https://infogram.com/strammere-lovgivning-1hnq4107wqzwp23?live
https://infogram.com/strammere-lovgivning-1hnq4107wqzwp23

[infogram id=”9f590f0b-ee97-4f10-a986-3a2a83272140″ prefix=”1zI” format=”interactive” title=”Strammere lovgivning”]

[infogram id=”373fec61-4512-40cd-aa8e-1975b7291969″ prefix=”RaD” format=”interactive” title=”ÆGTE”]

Published in Uncategorized

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *